Novice

HALLSTATT

Škocjanski zatok

PRVI DAN: 12. avgust 2016 petek

Na pot, tokrat v Avstrijo, sva se odpravila ob 6.45 uri. Stanje števca 34628 km. Seveda sva tudi tokrat kupila žemljice in natočila gorivo. Pot naju bo vodila v HALLSTATT v Avstriji, do tja pa je s Smrčkom okoli 6 ur vožnje. Odpeljala sva v smeri Velenja, Dravograda do mejnega prehoda Vič, kjer sva zapeljala v Avstrijo. 

V Labotski dolini sva se peljali skozi kraja Šentpavel in Šentandraž, kot da bi bila še kar v Sloveniji. Volšperk ali WOLFSBERG je precej slikovito mesto, s čudovitim gradom in tudi tega si bova nekoč morala pogledati. 

Nadaljevala sva proti Zgornji štajerski in Solnjegraški deželi, kjer leži Hallstatt. 

Na tej poti se vedno ustaviva v vasici Möderbrugg, kjer se na desni strani ceste 114 nahaja LANDHOTEL TIMMERER.  Privoščiva si pozni zajtrk ali kosilo. Hotel je že več let v družinski lasti, vedno pa so izredno prijazni, hrana pa je na nivoju. 

Vožnja po teh cestah je pravi užitek, saj so panoramsko čudovite, v dobrem stanju, gneče pa praviloma nobene. Po nekj urah vožnje po čudoviti naravi prispeva v mesto TRIEBEN, kjer se svet le poravna. Še skozi LIEZEN in cilj je bil že res blizu. 

Kako sva prispela do mesteca Hallstatt, si poglejte v albumu AVSTRIJSKA ŠTAJERSKA.

Ob 13. uri sva prispela v HALLSTATT. Imela sva srečo in našla kamp pred samim središčem mesta. Tako je naneslo, da sva parkirala v kampu TEAM CAMPING KLAUSNER-HOELL. Želela pa bi zgolj opozoriti, da imajo čudno pavzo in sicer med 12. in 14. uro. A če so v revepciji, vas bodo vseeno sprejeli. 

Hallstatt je čudovito staro mesto iz 16. stoletja, ki ga za čarobnega naredijo barve fasad, ogromno rož na oknih in jezero, v katerem odseva. V letu 2018 ga je obiskalo kar 1 milijon turistov, kljub temu, da si ga lahko ogledate zgolj peš. Da bo lažje spremljati raziskovanje te slikovite vasice bova najprej to opravila peš, nato pa še z ladjico.

Kako izgleda, če se po njej sprehodite, si  oglejte v albumu HALLSTATT.

Navdušena sva bila nad kulisami starega mesta in tudi majhnih trgovinic je toliko, da kar ne veš, v kateri bi se ustavil. Tudi cene hrane so v Hallstattu čisto primerne oz. se ne razlikujejo od cen, drugod po Avstriji. 

Ker nama je bila vasica Hallstatt všeč s kopnega sva jo morala videti še z jezera. Na samem začetku vasice je tudi privez ladjic, ki vas zapeljejo po istoimenskem jezeru. Cena vozovnice z ladjico je 9 € po osebi, a naj vam tega stroška ne bo žal, saj je pogled z ladjice prav tako čudovit in zanimiv. 

Na vreme žal ne moremo vplivati in kljub temu sva nadaljevala najino raziskovanje Hallstatta. Fotografije vožnje z ladjico si oglejte v albumu HALLSTATT Z LADJICO

DRUGI DAN: 13. avgust 2016 sobota

Najprej sva se v trgovini založila s prehrano, nato pa ob 9.40 uri štartala proti mestu BAD ISCHL. Bad ISCHL je bil od 1849 do 1914 poletna rezidenca Franca Jožefa I. in je doživel družbeni in kulturni razcvet. Leta 1853 se je Franc Joseph zaročil z Elizabeth (Sissi) v Seeauerhausu, današnjem muzeju mesta Bad Ischl. Kot poročnodarilo je par prejel poletno vilo, kasneje cesarsko vilo.

Kot se za mesto cesarjev spodobi, vas po njegovih ulicah zapelje "Kaiserzug" ali cesarjev vlak. In seveda sva se peljala. Vožnja stane 6 € na osebo. 

Utrinke cesarjevega mesta si oglejte v albumu BAD ISCHL.

Glede na to, da sva v Hallstatt prišla zgolj za vikend, sva se morala odločiti ali obiščeva ST. WOLFGANG ob istoimenskem jezeru ali pa se z zobato železnico povzpnema na SCHAFBERG ki leži na nadmorski višini 1782 m. 

Glede na to, da se je obetalo lepo vreme, sva se odločila, da bova St. Wolfgang in jezero obiskala ob drugi priliki, saj sva se nekako bolj zagrela za vožnjo z železnico in obisk Schafberga. Morda nasvet, da je ob lepem vremenu tako v mestu, kot za obisk Schafberga z železnico precejšnja gneča in boste morda na svoj vlak morali malce počakati. Karta stane 34 € na osebo a se splača. 

Zakaj se splača, si pa oglejte v albumu, z zobato železnico na SCHAFBERG.  

Kakorkoli že, ugotovila sva, da je bila najina odločitev pravilna, saj sva prijeten in sončen dan izkoristila na najobljši možen način. Na SCHAFBERGU imate na voljo HOTEL SCHAFBERGSPITZEin kočo HIMMELSPFORTE SCHAFBERG. Naju je koča bolj prepričala, zato sva tam tudi jedla. 

Z vrha se vidijo vsa jezera v okolici, prepadne stene, na katerih stojita koči pa so resnično impozantne. Ob vrnitvi na spodnjo postajo železnice, sva kupila fotografijo, ki jo posnamejo v vlaku tako, da bo še en spomin več. 

Ob 17. 40 uri sva se vrnila v kamp v Hallstattu in si naredila večerjo. Ker sva imela še nekaj energije, sva se ponovno odpravila v vas in tam v prijetni restavraciji popila pivo oz. vino. 

TRETJI DAN: 13. avgust 2016 nedelja

Za zadnji dan sva načrtovala obisk razgledne točke SKYWALK nad Hallstattom in obisk rudnika soli. Na razgledno ploščad, ki se dviga 360 metrov nad vasico sva se odpeljala z vzpenjačo. Ploščad nam omogoča 12 metrov sprehoda po nebu. 

Vstopnica za RUDNIK SOLI in karta za vzpenjačo stane 30 € na osebo. Pred rudnikom si lahko ogledate muzej dela v rudniku soli. V rudniku se boste oblekli v rudarja in sledili rovom, ki vas bodo vodili med slanimi kristali. In kot presenečenje, dvakrat se boste celo peljali s podzemnim toboganom. 

Razgledno točko in rudnika soli si oglejte v albumu SKYWALK in RUDNIK SOLI.

Ob 12. uri sva se vrnila v kamp, poravnala račun za kampiranje in se odpravila proti domu. Pot naju je vodila tudi mimo Schladminga, pa po čudovitih panoramskih cestah, mimo HOHENTAUEREN.

Čisto nekaj drugega je, če je vreme lepo. Šele takrat opaziš, kako lepo se je voziti po teh cestah. Kot rečeno, sva se v Möderbruggu že po tradiciji zopet ustavila v hotelu TIMMERER, kjer sva si privoščila kosilo, da na poti domov ne bova trpela lakote. 

Domov sva prispela ob 18.30 uri. Stanje števca 35235 km.

Najino pot domov si lahko ogledate v albumu HOHENTAUEREN.

POTOVALNA STATISTIKA

PREVOŽENIH: 607 KM

ŠTEVILO DNI: 3

GORIVO: pri porabi 10-15 l/100 km 62,55 €

KAMP: 50,90 €

OGLEDI, VLAKCI, VZPENJAČE, PARKIRNINE: 168,00 €

HRANA, VINO IN SPOMINKI: NEPRECENLJIVO