Novice

PROVANSA IN AZURNA OBALA

Škocjanski zatok

PRVI DAN: 8. julij 2012 nedelja

Ob 04.20 uri sva s Smrčkom pričela najin izlet proti Provansi. Stanje Števca pred začetkom potovanja je bilo 25103 km

Prvi dan je bil namenjen predvsem vožnji proti Azurni obali in vedela sva, da je pred nama cel dan napornega potovanja. Že pred pričetkom potovanja je padla odločitev, da vse ceste prevoziva po regionalnih oz. lokalnih cestah in se bova avtocest izogibala. Tudi hitrost potovanja je bila predvidena med 50 in 80 km/h. 

Iz Šempetra sva se tako odpravila proti Ljubljani, Vrhniki in Novi Gorici, kjer sva prečkala mejo z Italijo ob 08.10 uri. 

V Italiji sva se najprej odpravila v smeri Udin, nato proti Benektam. V Benetke sva prispela ob 11. uri, termometer pa je kazal že 31°c. Nadaljevala sva proti Padovi, stanje števca 25280 km. Nato sva vozila skozi Vicenzo, Verono, Montovo proti Piacenzi. Iz Piacenze sva nameravala proti Genovi mimo Voghere in Tortone, vendar sva očitno našla hitrejšo in bolj "razgibano" pot. 

Verjetno sva izgubila kakšno uro, a pot je bila slikovita in zanimiva. V Genovo, ciljno točko najinega prvega dne sva tako prispela ob 20.15 uri, števec 25636 km, ob še vedno toplih 27°c, Sredi Genove sva našla CAMP VILLA DORIA, kjer  so imeli vse potrebno - od tuša, elektrike...plačala sva 27,90 €. Kontrola Smrčka, olja in voda b.p.

DURGI DAN: 9. julij 2012 ponedeljek

Iz Genove sva štartala ob 9. uri v smeri Savone, obmorskega mesta, ki je znano tudi po tem, da se tu pričenja marsikatero križarjenje. Iz Savone sva pot nadaljevala proti Imperii in nato bližnjemu San Remu. San Remu sicer nisva posvečala preveč pozornosti in sva nadaljevala proti meji s Francijo. Zadnje mestece v Italiji je Ventimiglia, prvo v Franciji pa Menton, kjer sva si privoščila krajši počitek in kopanje.

V MENTONU je bilo parkirišče ob obali brezplačno, brezplačna je tudi plaža. 

Po osvežitvi sva pot nadajevala proti MONTE CARLU (MONACO), kamor sva prispela ob 17. uri, števec 25825 km. Parkirala sva na parkirišču prestižne marine, ki je od 17. ure dalje brezplačno. Do naju je pristopila domačinka, ki naju je, na najino začudenje vprašala, če sva iz Celja in da pozna Slovenijo, kjer je bila s partnerjem 4 mesece službeno v enem izmed celjskih podjetij. Predlagala nama je, da po ogledu Monte Carla ostaneva v mestu, saj bo zvečer v marini mednarodno tekmovanje v ognjemetu na podlagi glasbe. 

Sledil je nujen ogled Monte Carla, Smrček se je seveda slikal na progi F1, ter bil ves ponosen, da je progo uspel prevoziti. Ogledala sva si MC Casino, Opero, katedralo in seveda prinčevo palačo, za aoceanografski muzej pa sva bila žal prepozna. 

Zvečer sva si ognjemet ogledala kar iz Smrčka, ki je bil na eni izmed najboljših lokacij za ogled. Sicer pa je Smrček imel v Monte Carlu cel kup oboževalcev in "občudovalcev". Za birsalce je prejel pismo, kako čudovit je, prav tako so mu dodali cel kup bombončkov. Celo pismo s telefonsko št. se je našlo, v katerem je pisec ponudil, da Smrčka odkupi...tega Smrčku seveda nisva povedala, bo kar najin še nekaj časa. 

Zaradi zabave pozno v noč sva Monte Carlo zapustila in "na črno" kampirala nad njim, tik pred vasico Eze. 

Več fotografij Smrčka in potepanja v Monte Carlu si lahko ogledate v albumu MONTE CARLO

TRETJI DAN: 10. julij 2012 torek

Ogledi: Vasica Ete, Cannes, Grasse

Glede na to, da sva slišala, da je VASICA EZE še posebej zanimiva, sva jo seveda obiskala in bila prva obiskovalca, saj sva tokrat vstala že ob 7. uri. Ob 8. uri, ko sva se sprehajala po čudovitih ozkih ulicah vasice Eze, se je ta šele prebujala. Po vrnitvi na parkirišče sva (tako se je izkazalo kasneje) spregovorila z edinimi Slovenci, ki sva jih srečala na poti. 

Več fotografij te vasice si lahko ogledate v albumu EZE.

Zapustila sva vasico Eze in se odpeljala skozi Nico, kjer se zaradi gneče in spoznanja da najin Garmin ne premore karte Francije (zato je bil od tu naprej ugasnjen) zgolj zapeljala v smeri Cannesa. Pred Cannesom sva se še okopala na free plaži. V CANNES sva prispela ob 11.30 uri, števec 25877 km. Zopet je imel Smrček srečo in je uspel parkirati pred najbolj elitnimi hoteli. Ni potrebno poudarjati, da so bili pred hoteli parkirani sami hudi avtomobili od Ferrarijev, Lamborghinijev, Porshejev...pa to ne bi bilo nič posebnega, če se ne bi tip, ki je vozil Lamborghinija ustavil, stopil ven in slikal Smrčka. Pa je mali zopet postal cel ponosen.     

Cannes si je vredno ogledati in to sva tudi storila. Vidiš pač vse prestižne znamke v bogatih prodajalnah, mogočne hotele in prestižno festivalno dvorano. 

Cannes je pač mesto visoke mode, prestižnih avtomobilov, skratka...ni poceni. Ob 15. uri sva Cannes zapustila, s tem pa sva se na nek način za nekaj dni poslovila tudi od azurne obale in zavila desno v notranjost dežele - v Provanso.  

Več fotografij mondenega mesta si lahko ogledate v albumu CANNES.

Nadaljevala sva v smeri mesta GRASSE. Grasse je mesto, znano po zgodovini parfumerije. Tu imajo večje parfumerije svoje muzeje in prodajalne. Ogledala sva si muzej FRAGONARDE in nato tudi staro mestno jedro, kjer pa s parkiranjem nisva imela takšne sreče, a se je po nekajkratnem kroženju tudi za Smrčka našel prostor. 

Iz tega mesta izvira tudi zgodba filma Parfum, kjer se je množični morilec učil izdelave parfumov in preučevanja vonjav.  

Več fotografij dišečega mesta si lahko ogledate v albumu GRASSE.

Vsa dišeča sva zapustila Grasse in se odpeljala proti vasici Castellane, vendar sva pred vasjo zavila levo v smeri vasice TRIGANCE. V Trigance sva prispela ob 20. uri in za 5€ dobila PZA s sanitariji, vodo in elektriko. Prijazen francoz nama je celo posodil el. vmesnik, katerega sva pametno pustila doma. 

Pri nama se je ustavil tudi šerif tega območja in bil navdušen nad Smrčkom. Bil je izredno prijazen in nama je dal svojo vizitko z obljubo, da ga v primeru kakršnih koli težav lahko pokličeva, dokler sva v Provansi. 

ČETRTI DAN: 11. julij 2012 sreda

Ogledi: Trigance, Gorges du Verdon, Moustier Ste Marie, jezero St.Croix

Zjutraj sva si najprej privoščila zajtrk na prostem. Trigance je čudovita majhna vasica, v kateri ima vsak vsaj dve ali tri službe, tako malo prebivalcev je. A kljub temu se nad vasico na pečini bohoti grad, ki je urejen kot prestižen hotel. Tudi cene so temu primerno prestižne. Naju je vseeno navdušil majhen lokal s pekarno v bližini in prijaznimi domačini. 

Več fotografij prijazne vasice v albumu TRIGANCE

 

Poslovila sva se od vasice Trigance in nadaljevala po cesti proti  GORGES DU VERDON, - soteski Verdon in jezeru - LAC DE SAINTE CROIX. Uživala sva ob razgledih soteske Verdon, ki je polna tunelov in viaduktov.

Na zadnjem je pogled navzdol prav zanimiv. Pod mostom namreč mrgoli pedalinčkov in kanujev, s katerimi se da pluti po sotesti Verdon. Seveda sva to morala preizkusiti. Preden pa sva si privoščila uživanje v jezeru, sva obiskala še vasico Moustier Saint Marie. 

Kako zanimiva je soteska Verdon in kako čudovito je jezero St. Croic, si oglejte v albumu VERDON.

Kot rečeno, sva si odšla pred namakanjem v jezeru ogledat še vasico MOUSTIER SAINT MARIE, s kapelico oz. cerkvijo na pečini in 227 m dolgo verigo z zvezdo na sredini, ki je razpeta med skalami nad cerkvijo. Do cerkve vodi, v vročini kar naporna pot, a je vredna ogleda. 

Tudi sama vasica, ujeta med kamenje in vodo, je s svojimi trgovinami in bari resnično čudovita. Turizem je tu očitno prva panoga in dejansko imajo domačini kaj pokazati. Pa še prijazni in ustrežljivi so.

Vasico in cerkev nad njo si oglejte v abumu MOUSTIER SAINT MARIE.   

Ob vrnitvi na jezero St. Croix sva natočila gorivo, stanje števca 26034. Privoščila sva si, že prej omenjeno pedolinčkanje, v katerem sva neizmerno ućivala. V kolikor bi kdo želel tu kampirati, priporočajo kamp CAMPASUN, ki je tik ob jezeru - ob cesti. Med uživanjem so se ena izmed sončnih očal žal znašla na dnu jezera in ni jim bilo pomoči. 

Okoli 17.30 ure sva zapustila Verdon in se odpeljala proti Aix en Provence z namenom, da si poiščeva prenočišče. Sicer je kamp označen, a se table v mestu večkrat "izgubijo" tako, da sva se odpeljala kakšnih 20 km ven iz mesta in prenočila v kampu PROVENCE CAMPING (17€). Sedaj se imenuje Flower Camping Lou Paradou.

PETI DAN: 12. julij 2012 četrtek

Ogledi: Aix en Provence, Gordes, muzej na prostem Bories, Abbaye de Senanque

Iz kampa sva se podala proti AIX EN PROVENCE, kjer sva parkirala tik ob tržnici oz. ob glavni promenadi. Imela sva srečo, saj je tržnica odprta le ob torkih in četrtkih. Uživala sva v lepo urejeni tržnici in veliki izbiri izdelkov. Z idejo, da bova stvari nakupila ob odhodu, sva se najprej podala na raziskovanje znamenitosti. 

Ob tržnici je tudi veliko lokalov in v enem izmed njih, naj bi bil Cezane redni gost. 

Del poti sva prehodila po Cezanovi poti, ki je označena s srebrnimi ali zlatimi tlakovci oz. ploščami na pločniku. Pot označuje ulice, po kateriih se je Cezane največkrat sprehajal. Ogledala sva si znamenitosti in nazadnje tudi Cezanovo hišo, ki je oddaljena kakšnih 30 minut hoje in je v vročini pametno uporabiti mestni BUS. 

Je pa Cezanova hiša iz mestnega središča oddaljena ravno toliko, da je v mirnem predelu mesta, ima čudovit vrt. Hiša sama je danes muzej. Ob povratku žal o tržnici ni bilo ne duha ne sluha, saj jo ob 12. uri pospravijo. 

Aix en Provence je čudovito mesto, z ohranjenim starim mestnim jedrom in čudovito katedralo. Več o raziskovanju tega mesta si lahko pogledate na fotografijah albuma AIX EN PROVENCE

Kar prehitro sva zapustila Aix en Provence a kaj, ko je bil urnik preveč natrpan. Naslednji planiran ogled je bila slikovita stara vasica GORDES. Gordes velja za eno izmed najlepših vasi v Franciji. V Gordesu so delovali številni umetniki, navdušile pa so naju stare ozke ulice in že na daleč kulisa, ki jo vidimo le redko. 

Navdušil naju je čudovit grad, palača St. Firmin, predvsem pa enkraten razgled na čudovito pokrajino Luberon, ki je kot na dlani. 

Vsekakor je vasica Gordes vredna postanka in ogleda. Fotografije raziskovanja tega čudovite koščka francoske zgodovine najdete v albumu GORDES.  

Po ogledu vasice Gordes sva odšla v še manjšo, a resnično zanimivo vasico, ki je danes zgodovinski mujez na prostem - LA VILLAGE DE BORIES, ki prikazuje življenje v tej vasici "kamnitih iglujev" kot sva jih sama poimenovala. 

Ogled muzeja resnično pusti precej globok vtis ob misli, kako so v teh "kočah" ljudje dejansko občasno živeli. 20 kamnitih hiš, imenovanih "les cabanes" so služile kot kmetijska poslopja, za spravilo pridelkov, za živino in občasno prenočitev. V muzeju si je moč ogledati tudi video o zgodovini, postavitvi in življenju v tej vasici. 

Tudi sami jo lahko raziskujete s pomočju fotografij v albumu BORIES.

Za zaključek najinega petega dne potepanja po Provansi, sva se zapeljala še do samostana ABBAYE DE SENANQUE, kjer "baje" gojijo najlepši nasad sivke. Žal sva bila prepozna za obisk trgovine ali poslušanje petja menihov. 

V opatiji se je mogoče odločiti tudi za bivanje, seveda pa s tem sprejmete red in pravila, ki veljajo v opatiji. 

Dan sva zaključila v vasici MURS, kjer se trudijo goste privabiti z brezplačnim kampom, kljub temu da ponujajo elektriko, vodo in WC. Stanje števca 26274. Ali je kamp tudi ostal brezplačen nisva preverjala. 

Nekaj utrinkov opatije in resnično lepe sivke si oglejte v albumu ABBAYE DE SENANQUE

ŠESTI DAN: 13. julij 2012 petek

Ogledi: Roussillon, Point Julien, Avignon in Orange. 

Po zajtrku sva se odpravila proti ROUSSILLONU, kjer sva si ogledala to zanimivo vasico, obarvano z odtenki oranžne barve ter "le sentier des Ocres - okra", kjer so nekoč pridobivali okro, in jo uporabljali kot barvilo in zato je tudi cela vasica v tej barvi. Zelo priporočava ogled rudnika na prostem. Čeprav je za vstop potrebno plačati vstopnino je to dobro naložen denar. Ker je bila kartica v najinem fotoaparatu polna (2 gb) sva si privoščila nakup nove (8 gb). 

Raziskovanje vasice in "rudnika" na prostem si oglejte v albumu ROUSSILLON.

Na poti proti Avignonu sva ustavila pri 2000 let starem rimskem mostu PONT JULIEN. Rimski most sega v 3. stoletje pred našim štetjem in je bil namenjen prečkanju reke Calavon. Več o mostu si preberite na gornji povezavi in ugotovili boste, kaj pomenijo skrivnostne luknje v kamnitem mostu. 

Vsaj med najinim obiskom te reke, vode ali karkoli je že bila, ni bilo več. Most je sicer od leta 2005 zaprt za promet in tako bo vzdržal vsaj še nekaj stoletij. In ja, tudi ta cesta je vodila v Rim. 

Nekaj fotografij mostu si lahko ogledate v albumu PONT JULIEN.

 

Pot sva nadaljevala proti AVIGNONU, kamor sva prispela ob 13. uri - stanje števca 26336 km. Sledil je obvezen ogled mestnih znamenitosti, med katere sodi papeška palača, polovični most - Pont de Avignon. Znana je zgodba o tem, kako so papeži nekaj časa preživeli in imeli sedež prav v tem mestu, a se na koncu vedno vračali v Rim. 

Privoščila sva si tudi vožnjo z velikim kolesom v zabaviščnem parku, od koder se ponuja čudovit razgled na Avignon. Pepeževo mesto resnično navduši in opisala bi lahko marsikaj, a je nekoliko lažje, če si pogledamo opise v povezavah...hi hi.

Skrivnosti papeževega mesta, polovičnega mostu in ostalih znamenitosti si lahko ogledate v albumu fotografij AVIGNON

 

Dan je bil naporen, a kljub temu sva se odločila, da pred koncem dneva obiščeva še mesto  ORANGE. V Orangeju sva si ogledala rimsko gledališče in najstarejši slavolok zmage. Blizu slavoloka sva nato gratis tudi kampirala na PZA, kjer sicer ni elektrike, ostalo pa nudijo. Stanje števca 26369 km

V amfiteatru še vedno organizirajo koncerte, zgodovina je tu neizmerno ohranjena, kot bi bila tu ustvarjena pred kratkim. Sončni zahod ob slavoloku pa nekako blaži utrujenost po celodnevnem potepanju in počitek se bo tokrat res prilegel. A nisva lenarila, pridno sva si ogledala glavne znamenitosti. 

Zvečer nama je sončni zahod ponudil resnično čudovite poglede na slavolok in nekaj sva jih ujela v objektiv. Kaj vse sva ujela v objektiv, si poglejte v albumu ORANGE.

SEDMI DAN: 14. julij 2012 sobota

Ogledi: Pont du Gard, Nimes, Beaucaire in Tarascon

Za zajtrk sva si ogledala PONT DU GARD, rimski akvadukt, katerega na takšnem potovanju ne smete izpustiti. Parkirišče in ogled sva plačala 18€. 

Akvadukt je veličasten objekt ob katerem se zamisliš, kdo in kako je to zgradil, da še danes tako ponosno stoji. Nahaja se nekje na polovici poti med Orange in Nimes, katerega imava tudi v načrtu ogledov. 

Fotografije veličastnega trinadstropnega akvadukta si ogejte v albumu PONT DU GARD.

Iz Pont du Gard sva nadaljevala v NIMES, stanje števca 26471 km. V Nimesu sva si ogledala osmerokotni stolp - LA TOUR MAGNE, pod njim pa čudovit park JARDINS DE LA FONTAINE. Nadaljevala sva do LA MAISON CAREE, kjer sva si ogledala 3D film. Ni še bilo konec, še LESPACE - COULEURS DES CORRIDAS, kjer se še vedno odvijajo bikoborbe, sva si ogledala. (Splača se vzeti skupno karto za vse tri znamenitosti, cena katere je 10€ na osebo, sicer pridejo posamezni ogledi dražje)

Privoščila sva si kosilo v eni izmed restavracij in popila nekaj domačega vina. Rezultat je bil smešen. 

Fotogalerijo čudovitega, zelenega Nimesa si oglejte v albumu NIMES

Pozno popoldan sva prispela v vasico BEAUCAIRE, kjer sva si na hitro ogledala grad in nato še preko reke Rone v TARASCON. Sledilo je obvezno fotografiranje s Tarasconsko pošastjo in ogled gradu. 

Kampirala sva v neposredni bližini gradu in ob reki Roni v kampu SARL CAMPING TARTARIN, kjer sva si privoščila kopanje v bazenu 19,40€, stanje števca 26478 km

V albumu TARASCON si lahko pogledate fotografije s potepanja po gradu v Beaucaire in raziskovanje Tarascona. 

OSMI DAN: 15. julij 2012 nedelja

Ogledi: St. Remy de Provence, Les Baux de Provence, Arles in park Camarque. 

V SAINT REMY DE PROVENCE sva si ogledala bivališče Nostradamusa, bolnišnico, kjer se je zdravil Van Gogh. Zapeljala sva se mimo rimskih izkopanin, vse skupaj je na tem delu potekalo bolj mirno in spokojno. 

Kaj vse sva ujela v fotoaparat, vam pokaževa v albumu SAINT REMY.

 

Če ste kdaj imeli željo, da bi se vrnili v srednji vek, potem je vasica LES BAUX DE PROVENCE pravšnja za takšno pustolovščino. Čudovita izkušnja, saj je ravno potekala predstavitev delovanja katapultov in ta srednjeveška orožja resnično delujejo.  

Po ogledu obzidja in ostankov gradu sva se vrnila na predstavitev "novačenja" novih vojakov, seveda otrok. Posrečeno in smešno do konca tako, da sva se pošteno nasmejala. V kolikor boste kdaj v teh koncih, ne smete peljati mimo, saj vam bo presneto žal. 

Dogodivščine iz srednjega veka si lahko ogledate v albumu LES BAUX DE PROVENCE

S čudovitimi občutki sva Smrčka pognala proti mestu ARLES, kjer sva si pogledala trg s cerkvijo in areno, vendar zgrešila bikoborbe, ki bodo v septembru. Po pravici povedano, jih niti nisva pogrešala. 

V tem delu Francije se hoteli ali ne, nekoliko čuti vpliv Španije in naenkrat je vse postalo bolj ravno in močvirnato. Tudi arhitektura je povsem drugačna. 

Obiskala sva še naravni park CAMARQUE in uživala ob pogledih na konje in bike, ki se prosto pasejo v naravi. V vasici SAINT MARIE DE LA MER pa je bila zaradi nedelje nepopisna gneča, zato sva se odločila, da se počasi začneva vračati proti St. Tropezu. Stanje števca 26612 km

Spomine sva strnila v album ARLES in CAMARQUE.

V bližini St. Tropeza sva prenočila v kampu CAMPING CHARLEMAGNE za 28,44€. Prijazna receptorka se je z golf mobilčkom celo peljala pred nama do najinega kamp prostora, fora je bila v tem, da je bilo te poti zgolj kakšnih 20 metrov in bi nama prostor lahko z recepcije tudi kar pokazala. Ni kaj, prestižno in glede na ceno nujno potrebno. 

Kampi so v okolici St. Tropeza precej polni, saj so nama nekoliko km prej povedali, da je kamp žal polno zaseden. 

Ob prihodu v kamp sva se javila domov in povedala, da se čez kakšna dva dni vidimo in je vse OK, tako z nama, kot s Smrčkom. 

Čudovito sva se naspala in razkošje je očitno pomagalo...

DEVETI DAN: 16. julij 2012 ponedeljek

Ogledi: St. Tropez in Azurna obala

Štartala sva ob 09. uri in si ogledala SAINT TROPEZ, s čudovitimi plažami, marino polno bogatih jaht, množico prestižnih in manj prestižnih lokalov in trdnjavo (2,5€ na osebo), ki je ščitila mesto pred več stoletji. Seveda brez ogleda legendarne policijske postaje v St. Tropezu, ki je sedaj zgodovinska znamenitost, ni šlo. 

Vrnila sva se do Smrčka, plačala parking 7,5€ in ob 12.30 uri pričela potovanje proti domu. Stanje števca 26858 km

Utrinki St. Tropeza in poti domov je zajeta v albumu SAINT TROPEZ in AZURNA OBALA

Najina vrnitev domov je potekala ves čas ob Azurni obali tako, da sva uživala ob pogledu nanjo. Ob vrnitvi skozi St. Raphael, Cannes, Antibes, Nico, Monte Carlo in Menton sva obujala, še ne tako stare spomine, ter Francijo zapustila ob 18.35 uri - stanje števca 26988 km.

Odločila sva se, da se peljeva vsaj do Genove in tako dejansko vozila do 00.30 ure naslednjega dne, ko sva parkirala ob cesti, poleg dveh kamperjev in prenočila. 

DESETI DAN: 17. julij 2012 torek

Ob 6. uri sva nadaljevala proti Tortoni, Vogheri, Piacenzi, Cremoni, Mantovi do Padove - števec 27482 km. Sledila je pot do Benetk in Trstu, kjer sva nato pri Sežani ob 17.10 uri prečkala mejo s Slovenijo. Ustavila sva se na Trojanah in kupila krofe, ter s Smrčkom ob 20.45 uri pripeljala na dvorišče - števec 27844 km

Prevozila sva 2741 km in za kampe zapravila zgolj 97,74€. Najina pot po Provansi in Azurni obali je bila pač najina oz. Smrčkova. Vsak si lahko izbere svoje vasice, pa vendar, bistvo sva si ogledala. V zalogi imava 2600 fotografij. V opisu so kraji opremljeni s povezavo na spletno stran, kjer lahko pridobite vse potrebne informacije. Uživajte v branju in gledanju fotografij.