Novice

PREKMURJE

Škocjanski zatok

13. avgust 2011

Pred naslednjim izletom se bo Smrček očedil. Takale "ajnfura" prav pride, sicer bi za čiščenje strehe potreboval lestev. Prav je, da se avto takole očedi in priznam, da je Smrček bolj očiščen kot osebni, ki ga uporabljama vsak dan. Tudi tu je tako, da Smrček pač ne more v avtopralnico. Pravi, da so tiste ščetke pregrobe za njegovo občutljivo naravo.

Pred nami je še en lep dan in odločila sva se, da se podava v Prekmurje, kjer imajo poleg mlina na Muri celo mlin na veter in to si je sigurno vredno ogledati. 

Za začetek sva se ustavila v Vojniku. Smrčku so rože očitno zelo všeč in je zopet moral pozirati. Tokrat na parkirišču pred cerkvijo Sv. Jerneja. Vojnik je predvsem v božičnem času znan po svojih jaslicah in praznični razsvetljavi. Takrat cel kraj živi za to. V kolikor si BOŽIČNI VOJNIK še niste ogledali toplo priporočama. Navdušeni boste nad tem, kaj vse lahko naredimo, če stopimo skupaj. 

Ko potuješ izven avtoceste ugotoviš, da je Slovenija precej velika dežela in v vsakem kraju se najde kakšna znamenitost. Lahko bi jih naštevala v nedogled. 

Na poti sva se ustavila na kavici in GOSTIŠČE LARMONIJA je pravi kraj za takšen postanek. Tudi sicer postrežejo z okusno hrano. Ko urejam spletne strani, ravno ugotavljam, da je na spletu po 12. januarju 2021 cel kup težav, saj spletne strani, ki vsebujejo Adobe Flash ne delujejo več. To se je zgodilo tudi s Smrčkovo staro spletno stranjo in zato smo se preselili v novo spletno okolje. 

Na tej relaciji je vsekakor obvezen postanek tudi na Ptuju. O tem našem najstarejšem mestu je veliko znanega in napisanega. V kolikor bi želela o njem zapisati kaj več, bi tudi načrtovala potovanje zgolj v ta kraj, saj imaš cel dan kaj početi. Posebno navduši stari del mesta s svojimi ozkimi ulicami, starimi pročelji...

Tako pa se je PTUJ zgolj znašel na najini poti in eno za v arhiv sva morala posneti. 

Obrnila sva proti Sv. Juriju ob Ščavnici. Tamkajšnje turistično društvo skrbi za .. ja, ne boste verjeli za MLIN NA VETER NA STARI GORI. Malo sva se sicer lovila, ker navigacije ne uporabljava a ko sva bila v bližini, so naju kažipoti usmerili v pravo smer. 

No, in tam kar naenkrat ugotoviš, da Smrček ni edini, ki rad pozira in se malo afna. To naredi dobra volja in lepo vreme. 

Potovanja na takšen način, ko se čas nekako ustavi, so nama pisana na kožo in se dobro počutiva. Smrček dokazuje, da ni z njim nobenih težav in glede na svoje podvige, se vedno bolj oddaljuje od svoje "garaže"

In tako je to, če ne uporabljaš navigacije...

Ne, nič bat...Smrček se ni izgubil, le vožnje med pšenico in koruzo si je zaželel. Šel je po bližnjici proti trem znaminitostim Prekmurja na enem mestu: 

OTOK LJUBEZNI

Brod na Muri 

Mlin na Muri

 

Parkirala sva pred "otokom ljubezni". Tu je izhodišče za te tri znamenitosti. Na parkirišču sva se zapletla v pogovor in seveda je bila želja, da bi se mlad par slikal skupaj s Smrčkom. 

Ni problema, Smrček itak rad pozira. Vedno naleti pogovor na Smrčkovo zgodovino, pa koliko časa sva ga obnavljala...on pa kar vleče na ušesa ( ogledala ).

PLAVAJOČI MLIN NA MURI V IŽAKOVCIH je resnično prava atrakcija, hkrati pa "delujoči" muzej na prostem. Zelo priporočava ogled notranjosti mlina, kjer je možno videti, kako le ta deluje s pomočjo moči vode, na kateri pluje. 

Precej dela je bilo potrebno vložiti vanj ( tako kot npr. pri Smrčku ) da lahko danes opazujemo tega oldtimerja na vodi. 

Kakšno fotografijo več boste našli na podstrani NAJ SLIKE

Brod na Muri. Smrčku se je kar smejalo, ko sva se s prijaznimi domačini uspela dogovoriti, da bi se skupaj z njim zapeljala preko Mure. 

Kaj takega verjetno Smrček do sedaj še ni doživel. Potovanje na brodu, nekaj pozibavanja in zopet veliko vprašanj kako in kaj je s tem Smrčkom. 

Zanimiva izkušnja, ki bi jo bilo vredno ponoviti.